Monica Macovei, declaraţie şocantă: Licenţa pentru Roşia Montană a expirat!

• publicat la: 2 February 2012
Monica Macovei, declaraţie şocantă: Licenţa pentru Roşia Montană a expirat!

Monica Macovei semnalează un aspect de-a dreptul şocant in contextul scandalului Roşia Montană: conform legilor in vigoare, licenţa de exploatare deţinută de Rosia Montana Gold Corporation a expirat, iar acordul de mediu despre care se vorbeşte in aceste zile trebuia dat … in urmă cu 12 ani.

“Am citit ca Ministerul Mediului si Pădurilor va lua o decizie in privinta acordului de mediu pentru proiect. Vreau să insist asupra unui aspect despre care nu s-a vorbit foarte mult: expirarea licenţei de exploatare.

Reamintesc că Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) sustine ca are o licenta de exploatare valida (47/1999), acordata prin HG 458/10.06.1999, ale carei prevederi sunt, in mod nejustificat, inca secrete.

In realitate, Legea minelor (art.22) spune că pentru inceperea activitatii miniere prevăzute in licenta este necesară obtinerea unui acord de mediu in maximum 180 de zile de la acordarea licentei de exploatare. Conform unui simplu calcul, acest termen a fost depasit cu circa 12 ani (!). In aceste conditii, orice activitate miniera la Rosia Montana ar fi ilegala, iar autoritatile competente trebuie sa constate expirarea licentei de exploatare 47/1999 si obligativitatea reluarii procedurilor pentru o noua licenta”, scrie Monica Macovei pe blog.

In plus, fostul ministru al Justitiei, in prezent europarlamentar PDL, mai arată că licenta de exploatare 47/1999 a fost acordată societatii Minvest Deva (statul roman), ca titular, si companiei RMGC, ca afiliat, iar ulterior licenta a fost transferata de la Minvest (statul roman) la RMGC, Minvest ramanand companie afiliata.

“Licenta nr. 47/1999 era, insa, pentru mina veche, exploatata de Minvest (statul roman) si inchisa in 2006. Pentru noul proiect minier pe care il promoveaza RMGC, perimetrul a fost modificat de cateva ori, astfel ca toate operatiile de explorare, cercetare arheologica, descarcari de sarcina arheologica, certificat de urbanism etc. se bazeaza pe un perimetru ilegal. Logic, asta inseamna ca pentru noul proiect nu exista licenta de exploatare”, atentioneaza Monica Macovei Guvernul.

In opinia sa, Ministerul Mediului nu are calitatea de a acorda un aviz de mediu pentru un proiect minier a carui licenta este inexistenta, iar intreaga procedura legata de exploatarea aurului la Rosia Montana ar trebui reluata si intoarsa la Agentia Nationala de Resurse Minerale si Guvern.

Monica Macovei face doua propuneri foarte clare. Prima este aceea a crearii de locuri de munca la Rosia Montana “prin inscrierea in patrimoniul UNESCO, refacerea galeriilor antice si investitii in turism in aceasta zona”.

Cea de a doua propunere este legata de o eventuala continuare a exploatarii aurului.

“Daca chiar trebuie sa exploatam aurul de la Rosia Montana, sa o facem spre beneficiul Romaniei, adica a fiecarui cetaten roman si cu mijloace care nu pun in pericol sanatatea noastra si a celor care vin dupa noi. Deci: fara cianuri si statul roman sa fie cel care exploateaza aurul de la Rosia Montana, iar cetatenii sa primeasca anual divindende din exploatarea aurului (asa cum procedeaza Norvegia cu exploatarea petrolului de catre stat)”, cere vicepresedintele PDL guvernului condus de premierul Emil Boc.

sursa ziare.com

comentarii

de Cristi la 2 February 2012 - 21:29

Treaba aceasta a spus-o un PDL-ist? Înseamnă că mai avem patrioţi.Bravo D-na Macovei!

Lasati un comentariu