Carne oprită de la comercializare de inspectorii OPC

• publicat la: 2 iulie 2013
Carne oprită de la comercializare de inspectorii OPC

In  perioada 04.03-28.06 2013 respectiv  trim II,pe raza judetului Satu Mare  s-a desfăşurat, o acţiune tematică de control privind calitatea, modul de comercializare şi etichetare a produselor din carne existente la comercializare. Controlul s-a desfăşurat în reţeaua de comercializare fiind verificati un numar de 40 operatori economici.In urma verificarilor,au fost constatate o serie de deficiente.

Astfel,la  un operator economic din  din Paulean si la un operator economic din  Tasnad au fost depistate la comercializare, 2 kg carne tocata si respectiv 6 kg preparate din carne (carnati de casa, carnati de curcan) fara a putea prezenta documente de provenienta motiv pentru care au fost retrase definitiv din circuitul comercial.

 

La  doi operatori economici din Satu Mare  si unul din Certeze  s-a depistat cantitatea de 12,5 kg carne si preparate din carne   cu data durabilitatii minimale( stabilita de producator) depasita cu 2-5 zile respectiv  aripi curcan, pipote, ficatei congelati, carne tocata si parizer, carnati de porc afumati. Operatorii economici  au fost sanctionati contraventional ,produsele fiind retrase definitiv de la comercializare.

La 2 operatori economici din Tasnad ,unul din Carei ,unul din Moftin si unul din Satu Mare  au fost depistate la comercializare, expuse in vitrinele  frigorifice, preparate din carne depreciate calitativ, care prezentau aspect neconform atat in exteriorul produsului (membrana lipicioasa) cat si in sectiune (modificari de culoare, miros nespecific) produsele  devenind improprii consumului uman. Operatorii economici au fost sanctionati contraventional iar cantitatea de 8,5 kg preparate din carne (salam de vara, sunca presata, gusa fiarta si afumata, cremvursti din carne porc) a fost oprita definitiv de la comercializare .

Deoarece a existat suspiciunea de neconformitate pentru produsul MICI PREMIUM refrigerati, comercializati de un operator din  Jud . Ilfov   pct. de lucru Satu Mare  au fost prelevate esantioane in vederea analizarii calitatii acestor produse in laboratorul LAREX .

Raportul de Expertizare   a concluzionat produsul MICI PREMIUM ca fiind neconform calitativ : „pasta modelata sub forma cilindrica, cu modificari de culoare, de la rosiatica in interior la brun cenusie la exterior, ambalati in caserola de plastic, inchisa etans cu folie plastic, puternic bombata astfel incat caserola este deformata” Produsul neconform organoleptic a fost oprit definitiv de la comercializare, operatorul economic a fost sanctionat contraventional pentru incalcarea prevederilor legale privind protectia consumatorilor.

La un operator economic din Satu Mare si la unul din Livada au fost depistate produse din carne achizitionate ca refrigerate si depozitate in spatii frigorifice de congelare fiind astfel modificata starea termica a acestora ( salam de sunca, carnati cabanos, toba, piept si pulpe inferioare de pui, pulpa porc) .Operatorii economici  au fost sanctionati contraventional iar cantitatea de 11,6 kg  a fost retrasa definitiv de la comercializare.

La informarea consumatorilor – lipsa  elementelor de identificare şi caracterizare la etichetarea produselor alimentare;

 

La  patru operatori din Satu Mare ,doi din Carei unul din Tasnad   unul din loc Pomi si unul din loc Odoreu  s-au depistat deficiente privind informarea consumatorilor prin  lipsa inscriereii elementelor de identificare si caracterizare a produselor  respectiv produsele din carne si/sau preparatele din carne nu prezentau etichete sau acestea nu erau inscriptionate cu  lista ingredientelor sau prezentau  etichete inscrise cu caractere extrem de mici, ilizibile, sau existau doua tipuri de etichete (mai vechi si mai noi) pentru acelasi produs cu lista ingredientelor diferita  . De asemenea au fost depistate produse importate din Ungaria (congelate piept rata, pulpe intregi, pipote, ficatei,semipreparate) fara traducerea in limba romana a elementelor de identificare-caracterizare a acestora si informare a consumatorilor asupra denumirii produsului, lista ingredientelor si conditiile de pastrare, avertismente specifice. Operatorii economici: au fost sanctionati contraventional, produsele cu deficiente de etichetare fiind oprite temporar de la comercializare pana la remedierea acestora.

Noua operatori din jud Satu Mare  nu aveau indicat pretul  pe unitatea de masura sau listele  cu preturi erau afisate in locuri neaccesibile, nevizibile consumatorilor.

In urma actiunii de control 29 operatori economici au fost aplicate  sanctiuni  contraventionale cu   avertisment si  21 de  amenzi in valoare  de 116.000 lei..

Din cantitatea totala de 269,6 kg produse din carne depistata cu deficiente, au fost oprite temporar de la comercializare 107 kg/1343 lei si au fost oprite definitiv de la comercializare 68,6 kg/914 lei.

.

 

Lasati un comentariu