ASTRA Carei a depus coroane de flori la Țebea, Carei și Marna Nouă. Imagini de la Serbările Naționale Țebea 2016

• publicat la: 12 septembrie 2016
ASTRA Carei a depus coroane de flori la Țebea, Carei și Marna Nouă. Imagini de la Serbările Naționale Țebea 2016

,,Ce veşti mai aveţi, voi, români, despre Iancu,

Să spună ce ştiu toţi acei care ştiu,

Ce veşti să avem, suntem oastea lui Iancu,

La Ţebea, la Ţebea, eroul e viu.

Eroul ne cheamă, ne cheamă la Ţebea,

Al nostru frumos, pătimit crăişor….,,

Duminică, 11 septembrie 2016, Despărțământul (filiala) ASTRA Carei a dat curs  „chemării”  părintelui său creator și a fost prezent cu 10 membrii la manifestările naționale de la Țebea, locul unde este înmormântat Avram Iancu, în centrul Panteonului Moţilor, situat echidistant: la 14 m de biserică, la 15 m de Gorunul lui Horea şi 16 m de Gorunul lui Iancu.  Drumuri  la standard european, organizare de înaltă ținută și români mulți și tari ca și cucuruzul brazilor.

Duminică la Țebea și Dumnezeu a fost alături de români și a ținut  ploaia în loc până le terminarea  programului folcloric.

Mormântul  nemuritorului erou a fost străjuit în permanță de bravi ostași, încadrat în steaguri tricolore și de miile de româno sosiți la comemorarea celor 144 de ani de la moartea sa fizică.

După defilarea Gărzii de Onoare a fost intonat Imnul Național iar apoi la biserica din cimitirul din Ţebea a fost oficiată o slujbă religioasă ţinută de Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Gurie, alături de un sobor de preoţi.

Astriști careieni purtând steagul moților din Ianculești au depus o coroană de flori la locul de veci al moțului care a stat pavăză împotriva armatelor cotropitoare din perioada revoluției pașoptiste.

Politicieni, veterani de război, oameni de cultură, asociații culturale sau cultural patriotice, copii și elevi însoțiți  de cadre didactice sau simplii români s-au înghesuit să aducă un omagiu și  o rugăciune pentru sufletul eroului dispărut. Nu a lipsit nici în acest an delegaţia de participanţi la Marşul Naţional „Avram Iancu”, condusă de scriitorul și jurnalustul Laurian Stănchescu,  marș organizat săptămâna trecută pe un traseu care a pornit de la casa părintească a lui Avram Iancu din Vidra de Sus şi a continuat, 100 de kilometri străbătuţi pe jos, până la Ţebea.

Timp de 2 ore au avut loc  duminică 11 septembrie depunerile de coroane datorită numărului mare al acestora. Au fost  depuse  coroane de flori din partea președinției, a Guvernului României și Parlamentului, a altor instituții ale statului , județene și locale partide și asociații culturale și patriotice. A fost depusă o coroană de flori și din partea UDMR Hunedoara.

Astriștii careieni  s-au întâlnit cu membrul de onoare al Despărțământului careian prof.univ.dr.Ioan Condor sosit de la București, cu alți astriști și cu români de la alte asociații culturale.

Vremea bună a adunat pe platoul din fața scenei de la Tebea mii și mii de români cu steaguri tricolore, unele inscripționate cu locul de unde au venit participanții. Iuliana Tudor a  avut și de această dată o prestație de zile mari, dând un plus de valoare întregului eveniment artistic.

Mariana Deac, Nicolae Furdui Iancu și fiul său Tudor, Sava Negrean-Brudașcu, Cristian Fodor, Ovodiu Homorodean, Cristian Pomovaci și Alexandru Pugna au fost doar câteva dintre rapsozii populari cei mai renumiți ce au încântat asistența.

Nu am uitat nici de Veta Biriș, interpreta care la Țebea a avut curaj să  dea glas cântecelor patriotice  dragi românilor spre deosebire de Ianculești unde la Zilele Iancului din 28 august  2016 nu și-a aminitit niciunul spre dezamăgirea celor sosiți special pentru a o asculta. Vă  reamintim că în acest an organizarea de la Ianculești a aprținut  consilierului PSD impus de administrația Kovacs fără alegeri libere democratice.

Aceiași organizatori care au dat dovadă de  profesionalism au demonstrat că românii sunt un popor tolerant și ospitalier cu toate naționalitățile  conlocuitoare.  La Țebea, în zona rezervată comercianților și tarabelor cu mâncare a  avut loc și Cozonacul Secuiesc cu inscripție bilingvă chiar la fel ca și mălaiul fiert spre deosebire de manifestarea de la Satu Mare a Partium unde micii românești nu au fost primiți.

http://www.dantanasa.ro/noaptea-mintii-mancarea-romaneasca-interzisa-la-zilele-partium-in-satu-mare/

Manifestările dedicate lui Avram Iancu de la Țebea s-au încheiat fără ca norii negrii ce au plutit la un moment dat pe cer să întrerupă ritualul anual al comemorării Crăișorului Munților.

Despărțământul ASTRA Carei  a depus prin alți membrii ai săi coroane de flori și la bustul lui Avram Iancu de la Carei și Marna Nouă.

Buletin de Carei

 

comentarii

de Tent Aurel la 12 septembrie 2016 - 18:57

Iti creste inima de bucurie cind vezi ce veneratie au oamenii satelor oraselor comunitatilor culturale nationale pentru marele nostru erou Avram Iancu
Doamne de ce nu mai sint tinar Aurel Tent

de Ioan la 13 septembrie 2016 - 21:35

Frumoase fotografiile, dar dacă ar şti Iancu că moţii lui votează împăraţi, regi şi regine, s-ar lepăda de moţii lui şi mai ales că primesc la mormântul său, hoţi de talia lui Blaga, nici chiar Veta Biriş nu a strălucit cu inteligenţa se îmbracă în culori alb şi verde, halal români ce nivel au, ungurii erau mult mai atenţi nu greşau în halul ăsta.

de othilia la 15 septembrie 2016 - 09:42

Felicitari patriotilor adevarati.

de Gelu la 18 septembrie 2016 - 22:26

Eroii nu mor niciodata!
Campia Libertatii spune ca Avram Iancu suntem toti chiar daca unii o mai cotesc pentru doi arginti.

Lasati un comentariu