Anul trecut tăia copaci în Parcul Dendrologic Carei iar acum lansează proiect pentru conservarea biodiversității

• publicat la: 29 martie 2019
Anul trecut tăia copaci în Parcul Dendrologic Carei  iar acum lansează proiect pentru conservarea biodiversității

Administratorul firmei SC Tricart SRL Tăşnad care în cursul anului 2018 avea o colaborare cu Primăria Carei pentru tăiere de arbori din Parcul Dendrologic a lansat recent la Castelul Karolyi un proiect în valoare de  11,71 milioane lei, ”Planificarea managementului conservării biodiversității în siturile Natura 2000 Câmpia Nirului- Valea Ierii, Câmpia Careiului împreună cu ariile protejate Pădurea Urziceni, Dunele de nisip Foieni, Mlaștina Vermeș și Pășunea cu Corynephorus de la Voievozi și Câmpia Ierului împreună cu aria protejată Complexul hidrografic Valea Rece”, acum în postura șef de ocol la  Ocolul Silvic ”Codrii Sătmarului”.

Managementul ariilor naturale protejate denumite mai sus   este asigurat de asocierea a 3 entitaţi, respectiv Asociația Coridorul Verde, Ocolul Silvic Codrii Sătmarului și  Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius  în baza Convenţiei de custodie nr. 14 din 12.05.2016.  Asociația Coridorul Verde este din…Cristuru Secuiesc.

Potrivit celor consemnate de consilierului primarului Kovacs, manager al proiectului este Mihaela Nuna, profesor la liceul Tehnologic Iuliu Maniu, soția inginerului de ocol silvic Salcâmul din Ciumești, cea care a prezentat toate detaliile proiectului.

Tot consilierul primarului Kovacs informează că oficiile de gazdă au aparținut lui Balogh Sandor, șeful Ocolului Silvic ”Codrii Sătmarului”, consilier județean UDMR.

Câteva informații despre lansarea proiectului apar și pe pagina Primăriei Carei deși , oficial, Primăria  Carei nu apare ca organizator sau colaborator. Mediatizare prealabilă nu s-a făcut așa cum se procedează în cazul oricărui eveniment de mai mică anvergură organizat de favoriții administrației Kovacs-Keizer-Beko.  De parcă nu se dorea ca cineva din presă să ia parte la un astfel de eveniment ci să înghițim pe nemestecate un comunicat al Primăriei Carei. A fost prezent președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Békéssy, primarul cu reținere pe venit Kovacs, primari din județ și …susținători.

Potrivit inginerului de mediu, Dan Mircea, profitând de legislația actuală ambiguă privind gestionarea ariilor naturale protejate, adoptată în ultima perioadă de Guvernul României, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a început asaltul asupra pârghiilor menite să le confere controlul total al administrării ariilor naturale protejate şi a celorlalte bunuri ale patrimoniului natural aflate în reţeaua naţională de arii naturale protejate din judeţele aflate în zona Transilvaniei. Prezintă interes fondurile forestiere peste care se suprapun ariile naturale protejate în cauză, pentru a căror drept de proprietate aceştia depun eforturi uriaşe la comisiile de fond funciar şi în instanţele de judecată, încă din anul 2005, odată cu apariţia Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.

Totul a început odată cu adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României nr. 75 din 19 iulie 2018, pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul protecţiei mediului şi al regimului străinilor, conform căreia „Administrarea ariilor naturale protejate şi a celorlalte bunuri ale patrimoniului natural aflate în reţeaua naţională de arii naturale protejate se face, potrivit legii, prin: a) structurile teritoriale din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate…”, care elimină practic foştii custozi (în general ONG-uri) care au protejat până în prezent ariile naturale în cauză.

Practic, cine va coordona activitatea serviciilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate va avea controlul asupra gestionării resurselor naturale şi fondului forestier din zonele protejate, dar şi a dezvoltării economice în acest areal, prin emiterea sau refuzul de a emite avize pentru diverse activităţi (inclusiv cultural-artistice) ori proiecte de investiţii propuse a se desfăşura în aria protejată şi, totodată, va dirija fondurile financiare comunitare ori guvernamentale alocate pentru conservarea biodiversităţii şi patrimoniului natural, precizează inginerului de mediu, Dan Mircea.

Acestea sunt, în fapt, motivele pentru care în această perioadă se încheie tot felul de negocieri la nivel central, dar şi pe plan local, între partidul de guvernământ şi UDMR.

Revenind la Carei, încă nu a fost făcută publică destinația masei lemnoase rezultate în urma tăierilor din parcul dendrologic în cursul anilor trecuți mai ales că mulți dintre arborii doborâți erau marcați pe panourile informative ca specii cu valoare deosebită.

Buletin de Carei

http://www.buletindecarei.ro/2018/01/taierile-continua-la-carei-lucrari-incredintate-unei-firme-din-tasnad.html

 http://www.buletindecarei.ro/2018/03/garda-forestiera-a-emis-act-de-forta-majora-pentru-parcul-dendrologic-carei.html

http://www.buletindecarei.ro/2018/02/marcare-si-taieri-de-arbori-cu-valoare-deosebita-din-parcul-dendrologic-carei-incalceala-declaratiilor.html

http://www.buletindecarei.ro/2018/03/abuzuri-si-ilegalitati-in-parcul-dendrologic-carei-buletin-de-carei-ofera-documente-oficiale-celor-interesati-forta-majora.html

 http://www.buletindecarei.ro/2018/03/comanda-pe-seap-pentru-taierea-a-119-arbori-din-carei-contractul-necunoscut-la-primaria-carei.html

Regulamentul ariei de protecție specială avifaunistică ROSPA0016 Câmpia Nirului-Valea Ierului, al siturilor de importanță comunitară  ROSCI0020 Câmpia Careiului și ROSCI0021 Câmpia Ierului şi al ariilor naturale protejate de inters național  2.182. Pășunea cu Corynephorus de la Voivozi, 2.676. Pădurea Urziceni, 2.677. Dunele de nisip Foieni, 2.679. Mlaştina Vermeş şi 2.183. Complexul hidrografic Valea Rece

sursa foto- Primăria Carei

comentarii

de opinatul la 29 martie 2019 - 20:50

toata flora cea vestita a iudemereului si pisedeului este pe acolo prin poze hihihihihi ce mai cadou de la govern pentru tulipani….cine va negocia preturile pentru despăgubiri în zonele ariilor protejate la nivel Nord Vest????? asta e compensatie ca nu se mai poate taia copac sanatos din parc????

Lasati un comentariu