La 30 august vom marca 80 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena

• publicat la: 27 iulie 2020
La 30 august vom marca 80 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena

La data de 30 august 2020 se vor împlini 80 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena, acel arbitraj  odios prin care o parte din trupul țării a fost cedat Ungariei hortyste.

Cei care avem încă părinți în viață putem afla prin viu grai despre ororile prin care au trecut românii care nu au vrut să renunțe la identitatea lor așa cum li se cerea dacă vor să rămână la casele lor, în vatra lor. Zona Carei a fost  una care a simțit din plin ce înseamnă să fii român sub ocupație hortystă. Sate întregi au fost expulzate după ce localnicii au fost  puși să semneze, în prealabil, că pleacă de bună voie. Malefici de-a dreptul au fost ocupanții vremelnici. Ironia sorții face ca regimul hortyst să acceadă la putere în Ungaria după ce Armata Română a eliberat-o în 4 august 1919  de bolșevicii lui Bela Kun.

În memoria careienilor care au avut de suferit de pe urma ororilor regimului hortyst instalat în septembrie 1940 am ridicat un Monument al refugiaților și expulzaților. Dezvelirea lui a avut  loc în Anul Centenar al Marii Uniri, la data de 17 iunie 2018.

Asociația foștilor refugiați și expulzați din 1940, filiala Carei, vă invită la data de 30 august 2020, la un moment comemorativ în curtea biserici Sf. Apostol Andrei, acolo unde  a fost acceptată amplasarea acestui monument. Suntem datori nu doar cu veșnică recunoștință celor care nu s-au lăsat frânți de provocările istoriei ci și cu o rugăciune  la  monumentul închinat lor.

Dacă anul trecut am reușit organizarea unei Școli de Vară la Carei cu studenți din București și Iași pentru a cunoaște la fața locului  foștii refugiați din 1940, în acest an vom suplini lipsa acestei acțiuni, din motive ce nu depind de noi, cu o lansare de carte, Pași pe caldarăm. De la Pace la Diktat. 1815-Viena-1940, autor, istoric și militar col(r) Constantin Moșincat. Volumul  suplinește  lipsurile informative din manualele școlare de istorie.

Cartea va  putea fi procurată de la autor  sau de la redacția Buletin de Carei.

În prag de campanie electorală, propunem parlamentarilor ca să inițieze demersurile pentru a desemna ziua de 30 august ca zi de comemorare a holocaustului românilor. Victimele de la Ip, Trăsnea, Moisei, Ianculești, Lucăceni, Tulgheș, Diosig, Carei, Joseni, Valea Chintăului, Miercurea Nirajului și alte zeci de localități  cer  dreptate.

Imaginea este de la intrarea trupelor hortyste în Carei, în septembrie 1940, dinspre vama Urziceni, pe strada Uzinei.

,,Dac-am plecat, Ardealule, din tine
Nu-i vina noastră, iarăși vom veni.
N-am fost învinși și nu vom fi nici mâine,
Când ceasul biruinței va sosi.

Aveam o țară scumpă și mândră,
Aveam și iarăși vom avea.
Dușmanul, care astăzi râde,
Va tremura privind la ea,,.

.

ing.Daniela Ciută,

președinte Filiala Carei a Asociației  Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940

 

 

Lasati un comentariu