Drumul spre Hodod şi Carei a fost eliberat în 1944 prin sacrificiul ostașilor din Regimentul 34 Infanterie ”Constanţa”

• publicat la: 18 octombrie 2020
Drumul spre Hodod şi Carei a fost eliberat în 1944 prin sacrificiul ostașilor din Regimentul 34 Infanterie ”Constanţa”

Masacrul de la Chilioara din cel de Al Doilea Război Mondial, atunci când la data de 18 octombrie 1944 mureau 20 de militari români din Regimentul 34 Infanterie în luptă cu trupele germane din jurul satului Archid, din județul Sălaj, a rămas cunoscut posterității sub numele de “cuptorul de foc de la Chilioara” sau “cuptorul de foc de la Archid”.

Eroii Regimentului 34 Infanterie ”Constanţa”, au sfârșit arşi de vii cu aruncătoarele de flăcări, din dorința de a elibera drumul spre Hodod şi Carei. Deși doar cu o zi înainte, pe 17 octombrie 1944 militarii români din Regimentul 34 Infanterie “Constanţa“ au reuşit să cucerească pozițiile strategice înalte din jurul satului Archid, hitleriștii s-au baricadat într-o fermă de unde opuneau încă o puternică rezistență pe aliniamentul Chilioara – Archid.

Surprinși de atacul din noaptea  de 17/18 octombrie 1944 al românilor, inclusiv atac pe timp de noapte la baionetă, germanii au ripostat disperat folosind aruncătoarele de flăcări. Ferma ce reprezenta o poziție cheie și deschidea drumul liber către Hodod şi Carei, a fost în cele din urmă cucerită de către români, însă cu prețul sacrificiului următorilor militari din Regimentul 34 Infanterie “Constanţa”:

serg.Vasile Sopranca, serg. Nicolae Berteşteanu, cap. Alexa Ardelean, sold. Tudor Mitroi, sold. Nicolae Trifu, sold. Vasile Brătescu, sold. Vasile Sârbu, sold. Gheorghe Drăgan, sold. Tudor V. Tudor, sold. Reazim Abdula, sold.Ioan Putina, sold. Tudor Pascu, sold. Demetru Stancu, sold. Teodor Brătescu, sold. Nicolae Trizu, sold. Vasile A. Brătescu, sold. Teodor Musican, sold. Damian Marian, sold. Gheorghe Zaharia, sold. Constantin Oprea.

Din cauza sărăciei și a distrugerilor provocate de război, cei 20 de soldați români morți în “cuptorul de foc de la Chilioara” au fost înmormântați într-o groapă comună, în curtea bisericii din localitate. Din cauza lipsurilor materiale, doar pentru patru dintre ei s-au putut înjgheba sicrie pentru a fi înmormântați. Toți ceilalți au fost așezați la grămadă într-o groapă comună. Au trebuit să treacă nu mai puțin de șapte decenii până când cineva a reușit să ridice în localitate un monument închinat în memoria jertfei lor.

La 27 octombrie 2013, în satul Chilioara a fost inaugurat un monument închinat atât în memoria localnicilor morți în cele două războaie mondiale, cât și în memoria celor 20 de soldați din Regimentul 34 Infanterie care au murit în lupta cu trupele germane din 18 octombrie 1944.

“Cuptorul de foc de la Archid” sau “cuptorul de foc de la Chilioara” este încă o pagină de istorie scrisă cu sânge românesc pentru apărarea acestui pământ îmbibat de-a lungul veacurilor de atâta sânge, de atâtea lacrimi, de atâta sudoare și suferință.

Mihai Fandel

 

 

 

Lasati un comentariu