Primarul Kovacs i-a primit pe careienii rămași fără locuințe în urma exploziei. ,,Să vă bucurați că trăiți, că sunteți sănătoși!,,

• publicat la: 30 martie 2022
Primarul Kovacs i-a primit pe careienii rămași fără locuințe în urma exploziei. ,,Să vă bucurați că trăiți, că sunteți sănătoși!,,

Proprietarii apartamentelor afectate de explozia din 27 februarie 2022 au fost azi de dimineață la Primăria Carei pentru a solicita primarului explicații privind situația lor, privind modul în care se va implica sau nu administrația locală în reconstrucție și ajutorare.

Întâlnirea a avut loc în sala mică de ședințe a Primăriei, alături de primar fiind directorul tehnic Carmen Egli, director servici asistență socială Monica Radu și consilierul personal Szasz Lorand.

Primarul Kovacs a transmis  celor prezenți de la bun început un mesaj de încurajare pe care l-a repetat pe tot parcursul discuțiilor…,, să vă bucurați că sunteți sănătoși, că trăiți. Să fiți optimiști. Bine  că nu ați murit…Eu nu m-aș speria  în locul vostru…Nu banii contează acum ci ce să facem în continuare. Să veniți cu soluții, să găsiți un om cu bani…un constructor care să spună ce să facem. Foarte puțini constructori mai sunt în România și mai ales meseriași…să judecăm la rece..nu încerc să găsim vinovați, nu vă certați unii cu alții că unii stați la etajul 2 și alții la 3…asta e..s-a întâmplat, să vedem ce facem mai departe..speranța moare ultimul,,.

Primăria a promis  că va susține financiar cu până la o mie de lei lunar chiria pentru locatarii afectați de explozie dar ÎNCĂ nu a fost introdusă propunerea spre aprobarea consiliului Local.

Abia după intervenția de azi a celor afectați de explozie primarul a rugat-o pe Monica Radu să facă referat pentru ședința extraordinară de mâine 31 martie.

Ce a surprins însă neplăcut locatarii prezenți a fost încercarea de a-i determina să grăbească înființarea asociație de locatari și inducerea ideii de renunțare la proprietatea privată. Unii locatari au solicitat să li se aprobe  o amânare a plății  impozitelor pe proprietățile de acum distruse dar Primăria nu le-a aprobat. Nu li s-a aprobat nici ocuparea provizorie de locuințe sociale sau în blocurile ANL până la refacerea apartamentelor lor, pe motiv că nu există spații libere dar careienii știu care este situația și câte locuințe sunt  libere.

Dl.Pătruț a venit cu propunerea de a se organiza  un festival sau o manifestare  cultural artistică în scop caritabil dar primarul Kovacs a refuzat din start sugestia pe motiv că se va solicita prin presă ajutor.

Monica Radu de la Serviciul de asistență a sugerat celor prezenți să doneze cei 2% unei asociații coordonate de doamna Deneș, asociație din care face parte  și ea. Aceasta a mai menționat că după constituirea  asociației de locatari va vira sumele adunate în contul acesteia.

Imediat după încheierea întrevederii, primarul Kovacs a părăsit instituția.

Până la această dată există 3 persoane decedate în urma exploziei din 27 februarie 2022 și 16 apartamente afectate.

Primăria Carei a acordat un ajutor de urgență în valoare de 2 mii de lei persoanelor afectate iar prefectul Roca Radu a inițiat  o procedură prin care să se acorde câte 10 mii de lei din surse guvernamentale celor afectați. Au mai fost achitați 13.500 lei pentru expertiarea structurii de rezistență, 160.920 lei pentru lucrările de eliberare a amplasamentului în vederea finalizării expertizei tehnice și 50.000 lei pentru expertiza judiciară.  Primarul a menționat că se presupune că societatea furnizoare de gaz ar fi responsabilă pentru incident iar  unul dintre angajați a fost găsit spânzurat în zilele trecute.

Băiatul care a redactat materialul postat pe pagina Primăria Carei a uitat din nou care a fost data producerii exploziei dar nu uită să își încaseze salariul…caz de memorie selectivă, în funcție de interes.

Buletin de Carei

 

comentarii

de Theisera la 30 martie 2022 - 14:36

Sa va bucurati,totul se va matura sub covor,NIMENI nu vor răspunde pt explozie.Am rezolvat și asta-evazionistul mai putea spune și asta.Am dezvoltat un oraș pe nivel austriac,bucurați va și de asta,in timpul pandemiei realizari fantastice etc.Tot înainte.

Lasati un comentariu