La Carei s-au aniversat 102 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. VIDEO

• publicat la: 4 iunie 2022
La Carei s-au aniversat 102 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. VIDEO

Astăzi, 4 iunie 2022, la Carei a fost marcată aniversarea a 102 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon prin care se recunoștea pe plan internațional dorința românilor de reunire a tuturor provinciilor.

Ploaia a speriat o parte dintre români dar nu pe toți așa că municipiul Carei din județul Satu Mare a fost singura localitate unde s-au aniversat cei 102 ani de existență a Tratatului de la Trianon. Câțiva membrii ai Asociației românilor refugiați și expulzați în 1940 și ai ASTRA Carei au cinstit ziua de 4 iunie, ziua Tratatului de  la Trianon. Politicienii, instituțiile statului și autoritățile au lipsit cu desăvârșire.

,,N-am primit țara la vamă, suntem cu munții de-o samă,,

Legea pentru declararea datei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon a fost promulgată la 18 noiembrie 2020 de către președintele Iohannis chiar dacă în Parlament  UDMR a votat împotrivă iar cei de la USR și PNL s-au abținut.

Legea prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei acestui Tratat în urma căruia se consfințește Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Prin Tratatul de la Trianon, România nu ocupa teritorii străine, nu supunea alte popoare, ci își desăvârșea idealul secular pentru care luptaseră atâtea și atâtea generații de înaintași români.

În același spirit, în cursul tratativelor, Comisia americană, compusă din specialiști de înalt profesionalism și condusă de John F. Carter Jr., declara: „Românii trăiesc astăzi pe locurile unde au trăit cu cincisprezece secole în urmă strămoșii lor daci și romani“.

Departe de a fi oferit vreun cadou României, departe de a favorizat Statul român, Tratatul de la Trianon se limita numai a pune pecetea dreptului public internațional pe o incontestabilă realitate istorică: apartenența Transilvaniei la România, stat național unitar.

Adevărul este că pentru drepturile românilor din Transilvania au murit 40.000 de români numai în Revoluția din 1848-1849, iar în primul Război Mondial s-au jertfit sute de mii de soldați pentru Unirea Transilvaniei românești cu România Mamă.

Românii nu au aniversări ale  existenței lor pe aceste meleaguri pentru că românii sunt D’acia,  ei nu au venit de niciunde ci sunt de-ai locului. Românii sărbătoresc doar datele la care au reușit să se reunească după ce au scăpat de sub jugul cotropitorilor care au fost atrași de frumusețea și bogățiile locurilor.

Nu ne-a speriat nici trasul pe roată cum a fost cazul conducătorului Horia și nici decapitarea Brâncovenilor. Nu ne-au speriat nici atrocitățile hortyste din 1940. Toți cei pe care i-am primit cu ospitalitate au crezut apoi că li se cuvine totul. Prea multa bunătate și toleranță au adus doar deservicii poporului român dar niciuna dintre încercările la care am fost supuși nu au reușit să ne ferângă, să ne deznaționalizeze. Continuăm.

Înfrânt nu eşti atunci când sângeri,
Nici ochii când în lacrimi ţi-s.
Adevăratele înfrângeri,
Sunt renunţările la vis. 
(Radu Gyr – Îndemn la luptă)
.
Glorie eternă tuturor celor care au luptat pentru patrie și popor!
.
Daniela Ciută,
român nativ careian
 

 


.

Lasati un comentariu