Sat frumos, oameni harnici….lăsați fără Cămin Cultural și școală

• publicat la: 5 ianuarie 2020
Sat frumos, oameni harnici….lăsați fără Cămin Cultural și școală

Satul Ianculești este unul dintre cele mai frumoase sate din Câmpia Careiului.  Drumul de intrare este străjuit de plopi plantați de către fostul profesor Mihai Bertiean. Casele din sat au în față spații verzi generoase. Pământul este deosebit de roditor și de aici și recoltele record de pe terenurile arabile. Ce nu se spune este faptul că e singurul sat românesc din zonă lăsat fără Cămin Cultural și școală. Subiecte ,,tabu ,,  de care mulți se tem să vorbească. Primăria nu a dorit să acceseze NICIUN proiect cu fonduri nerambursabile pentru reabilitarea frumosului Cămin Cultural din Ianculești care se încăpățânează să rămână în picioare.

Cea mai recentă filmare aparține învățătorului Radu Oneț din Sânmiclăuș, originar din Ianculești.

 

Peisajul mirific  este întregit de un lac care era mai demult în gospodărirea sătenilor. Nuferii de aici  sunt specii rare, câți au rămas de pe urma acțiunii de transformare a acestui colț de rai într-un lac de agrement pentru pescari. Lacul este la ora actuală împrejmuit cu gard de sârmă ghimpată.

În  aria  naturală  protejată  de  interes  comunitar  ”Câmpia Careilor” nu figurează în lista de plante și Nymphaea alba (nufărul alb), o specie rară aflată numai în Delta Dunării și Șesul Tisei.

filmare Ianculeşti

Sătenii sunt urmași ai moților din Munți Apuseni fapt pentru care au în centrul satului bustul Eroului Național Avram Iancu iar alături de el este  și troița închinată memoriei martirilor români executați de ocupația hortystă în 1940 doar pentru vina de a fi români.

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/tulburatoarea-marturie-a-parintelui-gheorghe-munteanu-despre-atrocitatile-hortyste-din-ianculesti-era-un-cosmar-apocaliptic/

http://www.buletindecarei.ro/2018/08/masacrul-de-la-ianculesti-din-septembrie-1940.html

Pe vremea când delegatul sătesc era ales în mod democratic și nu numit de conducerea udemeristă a mun.Carei de care aparține satul, a sosit în vizită Principele Nicolae.

https://www.buletindecarei.ro/2014/04/principele-nicolae-primit-calduros-de-motii-din-ianculesti.html

Satul românesc ce aparține de UAT Municipiul Carei NU ARE Cămin Cultural funcțional. Acesta este lăsat în paragină până când se va ruina spre deosebire de clădirile maghiare din Carei care se reabilitează chiar dacă sunt pline de igrasie.

http://www.buletindecarei.ro/2017/07/satului-ianculesti-ce-apartine-de-primaria-carei-i-se-refuza-dreptul-la-camin-cultural.html

https://www.buletindecarei.ro/2019/08/atac-la-identitatea-romaneasca-la-ianculesti.html

https://www.buletindecarei.ro/2017/07/primaria-carei-demoleaza-scoala-din-ianculesti-si-refuza-reabilitarea-caminului-cultural.html

Satul Ianculești nu are transport în comun asigurat, nu are dispensar medical sau asistență medicală de urgență, nu are canalizare sau apă curentă dar figurează la Serviciul de Taxe și impozite ca făcând parte din prima zonă de impozitare.

Încă mai sunt valabile învățăturile lui Sun Tzu…

„Taie-le rădăcinile, acoperă-le cerul, distruge-le tradițiile, dezbină-i, fă-i să se rușineze de ceea ce sunt! Astfel, nu va trebui să lupți pentru a-i cuceri, pentru că, speriați de ceea ce vor fi devenit, te vor implora pe tine să vii și să-i salvezi de ei înșiși.”

La Mulți Ani Ianculești! Un An Nou rodnic și …cu Cămin Cultural funcțional!

Buletin de Carei

Lasati un comentariu