CNCD anchetează manifestul maghiarilor din Baia Mare care instigă la intoleranţă etnică: Nu vă amestecaţi cu românii!

• publicat la: 10 august 2012
CNCD anchetează manifestul maghiarilor din Baia Mare care instigă la intoleranţă etnică: Nu vă amestecaţi cu românii!

Cazul manifestului șocant prin care liderii maghiari din Baia Mare cereau populației de aceeași etnie să nu se amestece cu românii este departe de a fi lămurit. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat urmând să cerceteze cazul de la Baia Mare.

Petiția publicată pe site-ul erdely.ma, semnată de peste 300 de maghiari printre care și persoane publice cu funcții importante din Baia Mare, nu a trecut neobservată. În data de 8 august, Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat cu privire la manifestul intitulat „Noul strigăt pentru ungurimea din Baia Mare!”, urmând să analizeze speța potrivit dispozțtiilor Ordonanței Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată.

Pe de altă parte, primarul municipiului Baia Mare, consideră că acest eveniment a luat o amploare mult prea mare. „Tot ce pot să spun legat de acest caz este că aștept încă scuzele publice a viceprimarului Istvan Ludescher. Nu mie personal, ci oficial în plenul Consiliului Local. Am înțeles că acesta a emis deja o explicație oficială, dar cred că ar trebui să-și ceară scuze în fața tuturor. Nu cred că ar trebui să acordăm o importanță atât de mare acestui eveniment neplăcut. Nimeni nu mă poate împiedica să mă îndrăgostesc de o unguroaică, și cu asta cred că am spus totul”, a arătat Cătălin Cherecheș.

Pe site-ul erdely.ma a fost publicat recent un manifest şocant, în care semnatarii – pedagogi, persoane civile şi publice, dar şi conducători ai bisericilor, „responsabili pentru soarta ungurimii din zona oraşului Baia Mare” – le cer maghiarilor să nu se amestece cu românii, potrivit ziarului Adevarul.  Manifestul a fost semnat şi de viceprimarul oraşului, Ludescher Istvan.

Respectarea constituţiei, toleranţa etnică, fidelitatea faţă de ţară sunt catalogate de liderii maghiarilor din Baia Mare drept „boli”. Recent, într-un cotidian maghiar, a fost publicat un memoriu halucinant, care face apel, fără perdea, la exclusivism şi intoleranţă etnică.

Halucinant! Într-o ţară europeană, care promovează toleranţa etnică şi respectă drepturile minorităţilor naţionale, mergând uneori până la discriminare pozitivă, liderii comunităţii maghiare înfierează orice apropiere, chiar şi de prietenie, între unguri şi români! Recent, în cotidianul maghiar “Banyavideki Uj Szo” a fost publicat un manifest şocant, intitulat sugestiv “Noul strigăt pentru ungurimea din Baia Mare!”, semnat de “pedagogi, persoane civile şi publice, capi ai bisericilor responsabili pentru soarta ungurimii din Baia Mare şi zona Băii Mari”.

Liderii maghiarilor vorbesc despre o „boală” care le afectează identitatea naţională şi fac apel la părinţi, tineri, intelectuali: preoţi, pedagogi, întreprinzători – „chemându-i să spună NU partenerului străin, şcolii străine, ademenirii comunităţii străine”.

Un apel demn de evul mediu, în care exclusivismul şi intoleranţa sunt promovate „fără mască”: “Noi, toţi semnatarii prezentului manifest (pedagogi, persoane civile şi publice, capii bisericilor responsabili pentru soarta ungurimii din Baia Mare şi zona Băii Mari), urmărim cu îngrijorare răspândirea unei gândiri şi a unui comportament care renunţă la identitate, care ameninţă existenţa comunităţii noastre. Boala ale cărei simptome sunt: răspândirea căsniciilor mixte, refuzarea educaţiei în limba maternă, exilul, contopirea cu corpul naţional majoritar, delăsarea faţă de noi înşine şi letargia au infestat şi cei mai buni oameni din comunitatea noastră: se răspândeşte ca o boală contagioasă şi în cadrul intelectualităţii din comunitatea noastră. În 1992, acum 20 de ani, mai mult de 25.000 de băimăreni se declarau maghiari. După ultimul recensământ, suntem doar 14.000. Aceasta, matematic, înseamnă o scădere de aproximativ 50% în doar două decenii. (…) Calculând cu un timp de înjumătăţire de 20 de ani, peste o jumătate de secol de-abia o să mai fie unguri în zona Baia Mare. Putem avea oare conştiinţa curată? Am făcut oare totul pentru a opri acest proces?”.

Baia Mare este numită „cetate ungurească”. Apoi, semnatarii apelului continuă elucubraţiile, încercând să le explice părinţilor „pericolul” unei prietenii sau a unei căsătorii între români şi maghiari: „Şcoală în limba străină înseamnă încă un cerc de prieteni cu limbă străină, iar apoi căsnicii mixte. Cu fiecare copil “lăsat”, putem pierde o familie maghiară, vom fi nimicitorii nemiloşi ai unei comunităţi maghiare seculare!”. Culmea, şi tinerii sunt îndemnaţi să-şi caute numai prieteni maghiari: „Căutaţi compania unul altuia. Căutaţi-vă prieteni maghiari, perechea maghiară. Asta înseamnă o viaţă oarecum închisă, orientată spre noi înşine, dar nu uitaţi, această închidere a conservat cele mai valoroase comunităţi din Ardeal, secole de-a rândul. Vă dăm, pentru drum, legea: scoateţi afară din voi tot ce e străin! Nu lăsaţi aproape de inimă cuvânt străin, cultură străină, prieteni străini, pentru că prietenul străin devine uşor IUBIT străin!”.

Şi pedagogii sunt înfieraţi să spună „nu” partenerului străin, cum este numită practic ţara a căror cetăţeni sunt, care le acordă drepturi şi privilegii. Lectorul universitar, doctor Ilie Gherheş, spune că: „E o reacţie nedemnă zilelor noastre, specifică unor epoci revolute, de acum 2-300 de ani, am crezut că trăim într-o altă paradigmă, ei s-au teleportat în trecut. E rasism, e fundamentalism etnic. Nu se poate să interzici unor copii să fie prieteni cu copiii români, să aibă iubiţi sau să spună „te iubesc” în limba română. E ceva îngrozitor pentru momentul în care ne aflăm, pentru secolul XXI, pentru ideea de europenitate”. Gherheş crede că atacurile iredentiste din ultima vreme ar putea avea substrat electoral, UDMR încercând să câştige din terenul luat de extremiştii din UCM: „Eu le pun pe seama apropierii alegerilor. UDMR e normal să-şi radicalizeze discursul pentru că a apărut Partidul Civic Maghiar. Sunt acte periculoase pentru statul de drept şi întreţinerea unei astfel de atmosfere te duce cu gândul că e posibil orice, mai ales în condiţiile slăbirii autorităţii statului de acum”. consemneaza si   Gazeta de Maramures.

Redăm fragmente din conţinutul manifestului, postat pe site-ul erdely.ma:

Noi, toţi semnatarii acestui manifest – preoţii responsabil pentru soarta maghiarilor din zona oraşului Baia Mare, persoane publice şi reprezentanţi ai societăţii civile, profesori, urmărim cu îngrijorare comportamentul şi răspândirea gândirii publice care ameninţă cu adevărat comunitatea noastră.

Căsătoriile mixte, o boală

Boala a căpătat, în decursul ultimelor decenii, mai multe simptome: creşterea numărului de căsătorii mixte, respingerea educaţiei în limba maternă, emigrarea în masă, propria letargie – toate acestea au afectat, ca o boală contagioasă, până şi cei mai de vază membri ai comunităţii noastre.

În 1992, cu 20 de ani în urmă, mai mult de 25.000 de cetăţeni din Baia Mare s-au declarat maghiari. La ultimul recensământ, însă, doar 14.000. Matematic, în doar 20 de ani, numărul maghiarilor din zonă a scăzut la jumătate. Realitatea tangibilă este şi mai înspăimântătoare: nu mai există nici măcar 14.000 de maghiari.

La evenimente, vedem aceleaşi feţe. Bisericile nu mai leagă căsătorii pur maghiare, nu mai sunt botezaţi copii maghiari. Grădiniţele mai au copii maghiari, dar aceştia dispar, odată cu trecerea lor la şcoală, liceu. Copiii noştri au mai degrabă prieteni români, ascultă muzică străină, de multe ori nici măcar în familie nu mai vorbesc în maghiară. De vină suntem noi, adulţii.

Unde sunteţi, maghiari din Baia Mare?

Prin aceste transformări trec şi copiii care provin din familii de intelectuali maghiari. Dacă în 20 de ani numărul maghiarilor din zonă a scăzut la jumătate, este foarte posibil ca peste o jumătate de secol să nu mai existe deloc maghiari în regiune.

Dar putem avea oare conştiinţa împăcată? Am făcut oare tot ce trebuia pentru a opri acest proces? Sau nu recunoaştem nici măcar de faţă cu noi înşine unde am greşit, că de mult ne-am dat bătuţi?

Noi, cei care am semnat acest manifest, considerăm că nu mai putem tăcea şi privi în tăcere acest fenomen. Evocând spiritul unuia dintre cei mai mari gânditori maghiari din Transilvania, Kos Karoly, strigăm lumii motto-ul nostru: Treziţi-vă din somnul pe care-l dormiţi de 20 de ani! Deschideţi-vă ochii, conştientizaţi greşelile! Nu mai fiţi pasivi, nu mai bateţi în retragere, nu vă mai sacrificaţi! Noi trebuie să construim pe viitor!


PĂRINŢI:
Nu vă privaţi copiii de şcoala cu predare în limba maternă, pentru că în caz contrar în privaţi de dreptul de a rămâne maghiari!

Nu reprezintă mai puţin, ci mai mult cel care studiază în limba maternă! Şcoala în limba străină înseamnă şi un cerc de prieteni străini, de unde decurg şi căsătoriile mixte. În acest caz nefericit, riscăm să pierdem famiile pur maghiare, vom fi propriii noştri lichidatori.

În spiritul libertăţii prost înţelese nu vă lăsaţi copiii să ia singuri decizii. Nu uitaţi: ei încă nu ştiu să ia decizii. Alegeţi pentru ei şcoli cu predare în limba maghiară, educaţi-vă copiii să fie maghiari, pentru ca şi nepoţii voştri să se nască maghiari.

TINERI: Căutaţi-vă prieteni maghiari. Nu uitaţi că acest lucru a ajutat comunităţile maghiare din Ardeal să supravieţuiască. Scoateţi din vieţile voastre toţi străinii! Pentru că un prieten străin se poate transforma uşor într-un iubit străin, mai apoi un soţ sau o soţie străină. Uitaţi-vă în jur: din căsătoriile mixte au mai rezultat copii maghiari, nepoţi maghiari? Nu!

PROFESORI: Transmiteţi moştenirea predării în maghiară de peste 1.000 de ani. (…) Nu amânaţi nicio oră de curs, fiţi exemplu pentru elevii voştri, un model demn de urmat. Nu doar predaţi, ci educaţi! Nu putem face compromisuri, nu există niciun „dar”. Trebuie să fim şi să rămânem maghiari puternici, mândri, de calitate! Trebuie să fim maghiari responsabili de maghiarii de lângă noi!

Încheiem cu vorbele lui Kos Karoly (arhitectul care a venit cu ideea ca maghiarii din zona cuprinsă între Cluj-Napoca (fără acest oraş) şi Huedin să îşi declare autonomia): „Va fi al nostru doar ceea ce dobândim prin luptă!”.

sursa ancheteonline

comentarii

de emil la 10 august 2012 - 21:42

ceea ce descreieratii astia propun pentru Baia Mare este deja fapt in Harghita si Covasna!

de emil la 20 septembrie 2012 - 13:52

exact asa a procedat ungaria cu minoritatile de acolo, inclusiv cu romanii. baietii astia stiu bine lectia deznationalizarii. retardatii astia ii indeamna pe unguri spre consangvinizare! succesuri, ca pana la urma se vor degrada biologic! bine, ca nu cred ca toti ungurii din baia mare sunt atat de sovini si cretini ca sa aplice ineptiile astea. daca totusi sunt, se condamna singuri la disparitie. iar daca ai lor sunt dispusi sa ii urmeze in acest demers mengelian, sa le fie de bine cu amiralul Polii cu tot!

de Horia Mărieș la 20 septembrie 2012 - 16:22

Eu le-aș mai fi propus si altceva: „Faceți dragoste și ziua și noaptea, fără nici un fel de anticoncepționale, în plus, refuzați întreruperile de sarcină”. Dar intelectualii respectivi probabil că nu știu cum se fsce dragoste, sau o fac doar pe vice-versa. Adică pe invers.

de emil la 20 septembrie 2012 - 16:49

preoti si profesori unguri ii invata asa ceva pe etnicii maghiari. si statul roman ii plateste ca sa ne considere „straini”. parca stiam ca educatia europeana, in spirit european este toleranta, bazata pe multiculturalitate, pe comunicare interetnica! baietii astia arunca la cos idealurile europene si europa tolereaza, fiindca e vorba de unguri, daca faceau romanii asa ceva, era sigur discriminare, persecutie, antieuropenism etc. de dragul speculatiei, ar trebui sa le dam exact ce vor si sa-i lasam sa fiarba in suc propriu, ba chiar sa le raspundem cu aceeasi moneda. sa vedeti cum ar incepe sa ne acuze pe noi ca ii enclavizam. primul pas in directia asta ar fi ca etnicii romani sa nu mai vorbeasca ungureste si sa-i lase pe unguri sa vorbeasca limba lor, dar numai cu ai lor. vrei sa vorbesti cu un roman, vorbeste romaneste. nu vrei, cauta-ti un ungur. sa vedem daca le-ar placea!

Lasati un comentariu