Finalul unei preşedinţii UE cu scandal – Ungaria

• publicat la: 5 iulie 2011
Finalul unei preşedinţii UE cu scandal – Ungaria

Amânarea pe termen nedeterminat a aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen e trecută la capitolul realizări al preşedinţiei ungare a UE. Cel puţin asta a reieşit de la conferinţa de presă în care premierul ungar Viktor Orban a făcut bilanţul mandatului Budapestei la conducerea prin rotaţie a Consiliului de miniştri al Uniunii.

Liderul FIDESZ nu s-a dezminţit nici la Strasbourg, păstrând tonul uşor agresiv faţă de orice posibil amestec al UE şi al instituţiilor europene în problemele de politică internă ale Ungariei. Asta în condiţiile în care vicepremierul ungar nu s-a ferit să se exprime foarte dur, luna trecută, cu privire la o problema internă a României – proiectul reorganizării administrative, Viktor Orban a pledat, din nou, la Parlamentul European, pentru dreptul Ungariei, ca stat membru, de a lua singură deciziile, chiar dacă e vorba de dosare ce trec drept controversate: noua Constituţie sau legea media. „Constituţia noastră este foarte modernă, foarte europeană, susţine familia , suntem mândri de acest document. Ne bucurăm că elita politică ungară a putut, în sfârşit, să elaboreze un astfel de act”, a spus Orban la conferinţa de presă de la Strasbourg. Este vorba despre o Constituţie extrem de criticată atât la nivelul opoziţiei aproape inexistente de la Budapesta dar şi la nivel european. „Este greu să calificăm acest act drept european, câtă vreme în cadrul său se menţionează că moneda naţională a Ungariei este forintul. Rămâne foarte neclar cum va trece Ungaria la euro. Ar trebui să schimbe Constituţia, iar acest lucru va fi valabil doar cu acordul a două treimi dintre parlamentari, nu cu majoritate simplă. Tot FIDESZ a făcut acest aranjament. Au rămas puţine legi în Ungaria care să poată fi modificate în Parlament cu majoritate simplă. Iar asta înseamnă că ce decide acest Guvern va putea cu mare greutate să fie <> de Guvernele care vor urma”, au comentat, pentru Jurnalul Naţional, surse europene.

Modificările aduse legislaţiei privind mass-media s-au aflat, şi ele, pe agenda discuţiilor, chiar dacă au trecut şase luni de când au intrat în vigoare. Pe această temă, Viktor Orban a avut sprijinul preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek. Polonezul a transmis un mesaj de tipul „apa trece, pietrele rămân”, spunând că dezbateri cu scandal au fost şi vor mai fi la nivelul UE şi la nivelul Parlamentului European. El a dat drept exemplu şi critici precedente aduse altor guverne europene, în special din sudul Europei, acuzate că pun căluş presei.

Cu toate că preşedinţia ungară a UE a debutat cu un scandal uriaş, cel legat de legea media, Viktor Orban este mulţumit. „Reputaţia Ungariei trebuia reparată iar preşedinţia a fost o şansă de a reface capitalul de încredere. Ne-am corectat greşelile din trecut. Suntem, din nou, membri egali, putem păşi cu fruntea sus. Ne-am achitat datoriile către UE pentru minciunile pe care le-am spus în trecut”, a spus premierul, referindu-se la statisticile furnizate Comisiei Europene de către Guvernul anterior şi reamintind că Ungaria a fost prima ţară europeană care s-a prăbuşit din punct de vedere economic, în 2008. „Puţini sunt cei mare îşi mai amintesc de acest lucru. Asta pentru că, spre deosebire de Grecia, când Ungaria s-a prăbuşit nu a mai tras la fund pe nimeni altcineva”, a precizat Orban.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu