Ministerul Sănătăţii a modificat legislaţia privind tratamentul în străinătate al bolnavilor

• publicat la: 4 iulie 2011
Ministerul Sănătăţii a modificat legislaţia privind tratamentul în străinătate al bolnavilor

Ministerul Sănătăţii a modificat legislaţia privind tratamentul în străinătate al bolnavilor care prezintă afecţiuni deosebit de grave şi care nu pot fi tratate în ţară, fiind stabilite termene clare pentru fiecare etapă a procedurii privind trimiterea unor categorii de bolnavi la tratamente în străinătate.
Potrivit unui comunicat remis luni de MS, în premieră, s-a creat cadrul legislativ pentru efectuarea corespondenţei cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritorială de către bolnavi sau reprezentanţii legali ai acestora. Până în prezent această corespondenţă era purtată numai de direcţiile de sănătate publică.

În condiţiile în care bolnavii sau reprezentanţii legali ai acestora îşi exprimă opţiunea pentru a realiza corespondenţa în mod direct cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritorială, acestora le revine obligaţia de a prezenta direcţiei de sănătate publică documente oficiale emise de clinici, cu antet şi semnătură, care cuprind date privind: identificarea clinicii; identificarea pacientului; costul tratamentului; condiţiile de plată; programarea pacientului.

În noua legislaţie a fost eliminat criteriului “beneficiul tratamentului estimat pentru societate” dintre criteriile de prioritate utilizate pentru aprobarea finanţării tratamentului în străinătate în cazul în care solicitările de finanţare a tratamentelor în străinătate depăşesc fondurile stabilite lunar cu această destinaţie.

De asemenea, s-a instituit obligaţia bolnavului de a se prezenta în termen de 14 zile lucrătoare sau ori de câte ori este programat la medicul curant de specialitate care i-a recomandat tratamentul în străinătate, pentru evaluarea stării de sănătate consecutivă tratamentului aplicat în clinica din străinătate.

Şi medicul curant de specialitate care recomandă tratamentul în străinătate va avea obligaţia de a elabora un raport medical pentru evaluarea stării de sănătate la un an după primul control efectuat, cu transmiterea acestuia direcţiei de sănătate publică.

Conform noii legislaţii s-a instituit obligaţia direcţiilor de sănătate publică de a afişa şi actualiza periodic informaţiile cu privire la numărul cererilor înregistrate pentru trimitere la tratament în străinătate şi stadiul soluţionării acestora. De asemenea, comisia Ministerului Sănătăţii care aprobă finanţarea dosarelor depuse se va întruni de două ori pe lună, faţă de o sigură şedinţă, aşa cum era prevăzut până în prezent.

În anul 2011, Programul gratuit de tratament în străinătate al Ministerului Sănătăţii are un buget de 29 milioane de lei, cu aproximativ 3 milioane de lei mai mult faţă de anul 2010. Scopul programului naţional de tratamente în străinătate vizează rezolvarea cazurilor medicale pentru care nu există soluţii de tratament în unităţile sanitare din România, mai precizează MS. AGERPRES

Lasati un comentariu