Vom încheia contracte pentru utilități și servicii DOAR în lei

• publicat la: 30 aprilie 2020
Vom încheia contracte pentru utilități și servicii DOAR în lei
Senatorul Daniel Zamfir s-a zbătut foarte mult, încă de pe vremea când încă era în PNL, să lupte atât împotriva abuzurilor băncilor, a instituțiilor care practică un soi de cămătire “legală”, cunoscute publicului larg sub numele de IFN-uri (n.r. instituții financiare nebancare), cât și împotriva unui alt fenomen: consumatorii din România erau obligați de-a lungul timpului să încheie contractele cu furnizorii de utilități sau de servicii în diverse valute, fiind adesea afectați de fluctuația acestor valute, scrie glasul.info.
.
Contractele încheiate pentru prestările de servicii sau pentru furnizarea de utilități vor fi exprimate numai în moneda națională, în cazul firmelor din România.
Serviciile de apă și canalizare, alimentarea cu energie sau gaze naturale, transportul public, telefonia fixă sau mobilă, internetul, ar urma să fie calculate doar în lei, anunță profit.ro.
Un proiect de lege în acest sens, elaborat de senatorul Daniel Zamfir a fost adoptat de Senat, cu voturile majorității parlamentare. Astfel, serviciile de apă și canalizare, alimentarea cu energie sau gaze naturale, transportul public, dar și telefonia fixă sau mobilă, intemetul, televiziunea prin cablu sau digitală și altele asemănătoare ar urma să nu mai fie calculate și facturate decât în lei.
.
 Conform Constituției, cât și articolului 13 din Legea nr.312/2004 privind statutul BNR, moneda națională a României este leul, dar prin contracte pre-formulate, facturi și alte operațiuni juridice sau „practici comerciale incorecte”, s-a impus „cutuma conform căreia plățile în lei sunt consolidate în euro, un curs care depășește, de regulă, cursul oficial de schimb valutar afișat de BNR.

Lasati un comentariu