Incidentul cu crucile vandalizate ale eroilor de la Carei se rezolvă cu metoda ,,batista pe țambal,,

• publicat la: 30 iulie 2021
Incidentul cu crucile vandalizate ale eroilor de la Carei se rezolvă cu metoda ,,batista pe țambal,,

Duminică, 25 octombrie 2020, la 76 de ani de la eliberarea orașului Carei de sub ocupația hortystă, a fost dusă la bun sfârșit acțiunea Cruci pentru ostașii români  organizată de către Asociațiunea ASTRA Carei, Asociația foștilor refugiați și expulzați din 1940 si de către Asociația națională a cadrelor militare în retragere, filiala Satu Mare.

De Ziua Armatei Române, ostașii care s-au jertfit pentru eliberarea pământului românesc au primit cruci sfințite la căpătâi, ca orice creștin.

https://www.buletindecarei.ro/2020/10/actiunea-cruci-pentru-ostasii-romani-cazuti-in-luptele-pentru-eliberarea-careiului-a-fost-dusa-la-bun-sfarsit.html

La nici un an distanță, la începutul lunii iulie 2021, două dintre cruci au fost vandalizate, distruse.

https://www.buletindecarei.ro/2021/07/vandalism-cruci-ale-eroilor-de-la-carei-au-fost-rupte.html

Doar că de această dată nu a mai reacționat Instituția Prefectului Satu Mare așa cum a reacționat în cazul vandalizării crucilor eroilor români de la Socond. Chiar dacă la Cancelaria Prefectului a fost angajat ca director fiul primarului ,, nu provocați maghiarii,, de la Carei. Nu s-a dorit să se instaureze un climat de liniște și respect reciproc.

https://www.buletindecarei.ro/2020/09/prefectura-reactioneaza-in-cazul-crucilor-vandalizate-in-cimitirul-eroilor-eliberatori-ai-transilvaniei-de-la-socond.html

Deși comandantul Poliției Municipale Carei afirma că s-a deschis dosar penal pentru acțiunea de vandalizare a unor cruci de la căpătâiul eroilor români, încă nu a fost emis niciun comunicat cu privire la rezultatul investigației.

Într-un răspuns oferit de  Ministerul Apărării Naționale filialei Oradea a Societății Avram Iancu privitor la semnalizarea vandalizării unor cruci ale eroilor înhumați în cimitirul central din Carei, se specifică faptul că UAT Carei, adică Primăria, a luat măsuri de reamplasare a crucilor și a și remis imagini de la fața locului.

Imaginea de sub titlu relevă cum arată crucile de la căpătâiul mormintelor de eroi la data de 29 iulie 2021! Bătaie de joc acceptată de instituțiile statului doar pentru a continua niște jocuri politice!

Minciuna de la Primăria Carei se alătură discriminării promovate ca politică locală.

E momentul ca Ministerul Apărării Naționale să se implice  și să preia  în administrare toate cimitirele unde își dorm somnul de veci ostașii români.

Lăsați politica pe planul secund domnule ministru al Apărării și redați mormintelor eroilor români cinstea cuvenită! O scurtă vizită la Carei atunci când ați venit la Satu Mare pentru o adunare de partid, în 16 iulie, ar fi dat o încurajare celor desemnați să cerceteze vandalizarea crucilor eroilor români.

Evitarea demascării autorilor și a incidentului în sine  nu face decât să încurajeze pe viitor astfel de profanări. Iar eroii noștri NU MERITĂ o astfel de atitudine!

Daniela Ciută

P.S.

Pentru Fundația Szekler Monitor din Harghita care m-a reclamat la CNCD pentru că am cerut plăci informative cu înscrisuri în limba română pe poarta de intrare a cimitirului central din Carei, menționez că la aceste morminte ale eroilor se ajunge pășind tocmai pe la poarta în cauză, adică cea de pe strada Tireamului. Aparținătorii eroilor înhumați la Carei vin tocmai din Gorj sau Olt sau Teleorman și ca cetățeni români au dreptul de a beneficia de informații în limba lor maternă care e și limba oficială în România. Pentru o mai bună înțelegere a textului scris în limba română puteți suna  un prieten. Careienii nu sunt deranjați de inscripțiile bilingve așa că nu e cazul să săpați la rădăcina bunei înțelegeri și să provocați câteva minți înfierbântate.

https://www.buletindecarei.ro/2021/01/traiesc-si-romani-la-carei-vrem-placi-cu-inscrisuri-si-in-limba-romana.html

Lasati un comentariu