Manifestul unui monstru: cu câteva ore înainte de atac, Breivik şi-a publicat planul terorist. S-a pregătit meticulos de carnagiu 9 ani!

• publicat la: 25 iulie 2011
Manifestul unui monstru: cu câteva ore înainte de atac, Breivik şi-a publicat planul terorist. S-a pregătit meticulos de carnagiu 9 ani!

Anders Behring Breivik, cel care este, după toate aparenţele, singurul responsabil de atacurile armate de vineri, în urma cărora şi-au pierdut viaţa cel puţin 85 de tineri aflaţi pe insula norvegiană Utøya, s-a pregătit meticulos, conform propriei mărturii, timp de nouă ani (!), pentru carnagiu.

Aşa reiese dintr-un manifest de 1.500 de pagini, intitulat „2083. O declaraţie europeană de independenţă”, pe care Breivik l-a publicat pe internet cu doar câteva ore înainte de bombardarea unor clădiri guvernamentale din Oslo, Capitala Norvegiei. Informaţia de ultimă oră este difuzată de corespondentul din Copenhaga al The Economist.

În manifest, Breivik arată cum a strâns banii necesari finanţării atacurilor, făcând economii „la sânge”. S-a mutat în apartamentul mamei sale, pentru a nu cheltui cu chiria.

S-a distanţat de rude şi prieteni, dar treptat, pentru a nu trezi suspiciuni. A petrecut multe ore învăţând cum se construieşte o bombă. Îşi consuma timpul alimentându-şi ura prin navigarea pe site-urile de internet anti-islamiste. Posta propriile sale mesaje. De asemenea, posta imagini ale sale în diverse uniforme – paramilitare, tradiţionale (norvegiene), de poliţist. Se pregătea intens pentru a ieşi „perfect” în aceste fotografii, mergând la saloane de înfrumuseţare, inclusiv pentru a se bronza.

În faza finală, a achiziţionat o fermă izolată. Pe lângă solitudine, ferma i-a oferit şi scuza pentru achiziţionarea unor mari cantităţi de fertilizator, pe care l-a folosit la construirea bombei.

Celor care încercau să îl viziteze le spunea că e ocupat cu agricultura. A lăsat chiar să circule zvonul că s-a izolat după ce s-a descoperit că este homosexual.

Manifestul oferă şi câteva explicaţii ale acţiunilor lui Breivik. Ideologia sa este una de fundamentalism creştin de tip reacţionar, construită pe ură împotriva Islam-ului, Marxism-ului şi a celorlalte rase umane în afara celei albe. Se exprimă împotriva Uniunii Europene, Naţiunilor Unite şi altor forme de organizaţii transnaţionale. Atacă furibund politicienii norvegieni, în special pe laburişti.

Ura lui Breivik i-a înmărmurit pe norvegieni, spune corespondentul The Economist. Ţara are o reputaţie pacifistă aproape ca şi Elveţia, găzduind Premiul Nobel pentru pace. În ansamblu, norvegienii, spre deosebire de alţi europeni, nu sunt radicalişti: partidul neo-nazist a strâns la ultimele alegeri (din 2009) doar 179 de voturi. Singurul atentat rasist, în urma căruia, în 2001, a fost ucis un tânăr de 15 ani provenit dintr-o familie norvegiano-ghaneză, a fost urmat de un doliu naţional neoficial, cu zeci de mii de oameni aprinzând lumânări pe străzi. Chiar şi anul acesta, circa 5.000 de oameni s-au strâns pentru a comemora 10 ani de la acea crimă.

sursa jurnalul.ro

Lasati un comentariu