Importanţa autonomiei regionale, principala concluzie a Conferinţei Permanente Maghiare

• publicat la: 10 octombrie 2012
Importanţa autonomiei regionale, principala concluzie a Conferinţei Permanente Maghiare

Reprezentanţii organizaţiilor etnice ungare au subliniat importanţa autonomiei şi a unei Ungarii puternice după cea de-a 11-a sesiune a Conferinţei Permanente Maghiare desfăşurată joi la Budapesta.

Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) a declarat că MAERT şi-a îndeplinit scopul, iar declaraţia publicată la finalul conferinţei a fost una echilibrată, transmite MTI.

În acelaşi timp, acesta a făcut apel la organizarea mai frecventă a unor întâlniri ale politicienilor implicaţi în acest domeniu între sesiunile MAERT.

Acesta şi-a exprimat speranţa ca după viitoarele alegeri din România, maghiarii din Transilvania să fie puternic reprezentaţi în parlament.

Krisztina Sandor din cadrul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a apreciat faptul că declaraţia finală include autonomia ca fiind singura soluţie acceptabilă pentru viitor.

sursa ziare.ro

comentarii

de emil la 10 octombrie 2012 - 19:30

asta daca se inscriu in registrul partidelor politice!

de Horia Mărieș la 8 februarie 2014 - 16:56

Am copilarit într-un oraș din Ardealul de Nord. Cunosc din copilărie bine limba maghiară. Mare păcat că șvabii din zonă erau deja total maghiarizați, nu mai vorbeau decât limba maghiară. Dacă ar fi vorbit și limba lor maternă, azi aș cunoaște și limba germană. Dar n-am eu avut norocul ăsta.

Îmi este cam lehamite deja de subiectul tratat în articol, poate că se discuta în cercuri restrânse și pe vremea copilăriei mele, dar în nici un caz ca și acum. Adică nu toată ziua, bună ziua.

Însă îmi pare că nimic nu este nou, că totul se învârte în cerc, până și în istorie. Tema autonomiei Ardealului nu se discută și nu se dorește (inclusiv de unii români ardeleni duși bine cu pluta) de ieri, de azi, ci de vre-o 90 zeci de ani, încă din perioada interbelică, imediat după tratatul de la Trianon.

Una din motivaţiile pe care s-a bazat revizionismul maghiar în perioada interbelică a fost obținerea autonomiei Ardealului, adică „transilvanismul”.

Citând din lucrarea lui I. Chinezu, „Aspecte din literatura maghiară din Transilvania”, o gazetă sălăjeană arăta că „A treia ramură a spiritualităţii maghiarismului o formează aşa numitul „transilvanism”, o ideologie specifică a ungurilor din Ardeal. Transilvanismul caută să coordoneze toate năzuinţele ardelene spre o ţintă unitară, care în timp ce îşi păstrează legăturile vechi cu viaţa intelectuală a Ungariei, are menirea să dezvolte un spirit regional”. („Şcoala Noastră”, Zalău, XV, nr. I-II/1938, p. 16).

Argumentul doctrinei „transilvanismului”, care pentru propagatorii revizionismului însemna inocularea ideii că Transilvania a avut istoria, tradiţia şi viaţa ei constituţională şi de drept aparte, datorită faptului că a existat un timp oarecare, ca principat independent. Acest lucru ar fi dus la formarea unui suflet aparte de al celorlalte provincii ale fostei Ungarii. Această teorie intenţiona să sape o prăpastie între românii din Transilvania şi cei din vechiul regat (ca și acum, ardelenii numindu-i de multe ori „sudiști” – mi sa întâmplat, mai este probabil doar f. puțin de așteptat până când ardelenii o sa-i numeasca pe regățeni – țigani 🙂 ), împingând pe românii ardeleni, fie spre o unire cu Ungaria, fie spre obţinerea autonomiei Ardealului, ca un stat tampon între Ungaria şi România. Înţelegând autonomia ca o revenire la conducere a castei politice a latifundiarilor maghiari, revizioniştii considerau că a doua etapă ar fi proclamarea unirii Ardealului cu Ungaria.

Parcă am mai auzit ceva similar și în zilele noastre, nu-i așa? Vorbele astea le poți auzi de exemplu și de la ăla care face pe deșteptul și care le predica ardelenilor naivi pe la TV Transilvania Live.

Susțin dreptul constituțional al fiecăruia la libera exprimare, dar uneori mi se face totuși greață de prea multă libertate de exprimare acordată dobitocilor și nesimțiților.
Și atunci îmi vine să vărs.

de Horia Mărieș la 9 februarie 2014 - 04:35

@ZSOLTI, bolnăviorule permanent la etaj, ăla bătut tare în cap, copilule subdezvoltat și handicapat mental, șovinule provocator și iredentistule impuțit, cretinule incurabil, alte texte mai de doamne ajută pe care să le copy&paste chiar n-ai găsit decât cele ale comunistului moldovean de pe Блог — Гидирим Герасим ???
Vezi că Jobbik sau chiar primașul care te plătește ca să postezi pe aici și ciracul lui redactor șef, au o bibliografie iredentistă mult mai bogată. Folosește-o măcar pe aia, că îți este mai la îndemână și poate că o să o intelegi mai ușor. Hai sictir!

Lasati un comentariu