Careiul a devenit staţiune turistică de interes local cu 49 de hoteluri şi restaurante

• publicat la: 19 noiembrie 2018
Careiul a devenit staţiune turistică de interes local cu 49 de hoteluri şi restaurante

A fost adoptată Hotărârea de Guvern prin care municipiul Carei va avea statut de staţiune turistică de interes local. Zona Carei este una bogată în resurse de ape termale de peste 50 grade Celsius.

Această resursă naturală a fost exploatată însă în mod gratuit până a nu semnala acest furt, practic.

Cineva a încasat multe milioane de pe urma exploatării acestei resurse naturale.

Pentru a primi aprobarea de la Ministerul Turismului privind încadrarea Careiului ca si statiune de interes local  a fost nevoie de a pune în curat toate documentele care atestă că avem puţ de apă termală legal  si că acesta este funcţional.

Primăria Carei a concesionat strandul termal  luat de la Consumcoop către o firmă privată, la început pentru 300 de euro chiria pe an iar acum pentru suma de 1.000 euro pe an. Deci oraşul câştigă de pe urma ştrandului  său suma de o mie de euro pe an.

In toată această perioadă de exploatare comercială  a apei termale , resursa naturală naţională, nimeni nu a plătit un leu redevenţă si nu a avut autorizaţie de exploatare .

Actiunile de intrare în legalitate au început după  semnalările Buletin de Carei din septembrie 2014!

http://www.buletindecarei.ro/2014/12/apa-geotermala-exploatata-ilegal-in-carei-anrm-nu-isi-protejeaza-resursele.html

La sedinta din 3 decembrie 2014 au fost alocati tot din banii careienilor 84.500 lei pentru aprobarea:,,PROGRAMULUI DE EXPLOATARE PERIMETRUL CAREI – F 4714 – jud. Satu Mare cu  documentatia privind perimetrul de exploatare Carei, in suprafata de 0,15 kmp, cu limita de adâncime de 1600 m, pentru a asigura apa geotermală pentru ştrandul termal din localitate. Costurile lucrării  au fost de  84.500 lei  din bugetul local  in conditiile in care firma care exploateaza in scop comercial apa termala este una privata.

Milioane de euro au curs ani de zile in buzunarele  altcuiva decât ale municipiului Carei care trebuie să se îndatoreze la bănci pentru fiecare investitie dar  lasă să i se scurgă printre degete  bani frumosi. La fel ca în cazul obiectivului turistic Castelul Karolyi pentru care primarul nu vrea introducerea taxei de intrare deci refuză să atragă bani la bugetul local.

http://www.buletindecarei.ro/2016/10/statul-roman-pagubit-grosolan-la-carei-dupa-12-ani-se-incearca-intrarea-in-legalitate.html

Apa termală din Carei provine dintr-o sursă subterană a cărei adânime este de 1270 m având o temperatură de 70 grade.

Urmare a unui demers finanţat de Primăria Carei, în oraş există 49 de unităţi de cazare şi restaurante.

Buletin de Carei

http://www.buletindecarei.ro/2017/08/primaria-carei-joaca-alba-neagra-cu-consiliului-local-milioane-de-euro-din-afaceri-cu-apa-termala-pusa-in-curat-dupa-semnalarile-buletin-de-carei.html

 

Lasati un comentariu