Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului acceptă şosele în zone protejate

• publicat la: 4 iulie 2011
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului  acceptă şosele în zone protejate

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) este pe cale să emită acordul de mediu pentru DN 66A, drum care urmează să treacă prin zone protejate din munţii Retezat, informează un comunicat al asociaţiei Agent Green.
Agent Green a depus, luni, la ANPM plângerea prealabilă pentru a impiedica eliberarea acordului de mediu. Lucrările la DN 66 în munţii Retezat ar putea începe din această vară, susţin reprezentanţii Asociaţiei.

Agent Green şi organizaţiile partenere (WWF, Milvus, Societatea Carpatină Ardeleană, Societatea Română de Herpetologie, Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România) au depus în ianuarie 2011 contra-studiul la DN 66A.

În aprilie, a fost dezvăluit un caz de fraudă în cadrul studiului de impact la DN 66A realizat de beneficiarul drumului. ‘Am fost mai mult decât surprins să descopăr că ANPM acoperă frauda Ecoterra şi că este pe cale să permită distrugerea munţilor Retezat unde este adăpostit ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de clima temperata a Europei. La un nivel şi mai înalt, ministrul Borbely care promisese anul trecut ca legea va fi respectata în cazul DN 66A îl acoperă pe preşdintele ANPM Iosif Nagy. Se invocă siguranţa naţională pentru o situaţie în care aceasta nu se justifică. Nu există suficienţi beneficiari, iar drumurile naţionale din proximitate au trafic redus (mă refer la DN 66 şi DN 67D)’, a arătat Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

În luna mai, revista ‘Ocrotirea Naturii’ a Academiei Române a confirmat existenţa Peisajului Forestier Intact (PFI) din Retezat. În anul 2007 Ministerul Mediului a comandat un studiu ce a fost realizat de ICAS (Institutul de Cercetari şi Amenajări Silvice) care confirmă de asemenea existenţa PFI’, a adăugat Păun.

Agent Green, WWF, Milvus, Societatea Carpatina Ardeleană, Societatea Română de Herpetologie, Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România au cerut ministrului Laszlo Borbely să intervina la ANPM şi să oprească procedura de eliberare a acordului de mediu pentru DN 66A şi să comande o anchetă în cazul fraudei Ecoterra în cazul DN 66A. AGERPRES

Lasati un comentariu