Copiii românilor din Carei nu pot învăța meseria de ospătar în limba lor maternă, limba oficială din România

• publicat la: 6 mai 2021
Copiii românilor din Carei nu pot învăța meseria de ospătar în limba lor maternă, limba oficială din România

Copiii românilor din Carei nu pot opta nici pentru anul școlar viitor pentru meseria de ospătar sau comerciant în clase cu predare în limba maternă adică limba română. La ora actuală, limba oficială în România este limba română. Pentru cei care profesează meseria de ospătar sau comerciant se presupune că e imperios  necesar să cunoască limba oficială a țării așa că e de neînțeles cum Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare discriminează elevii români și nu le oferă șansa de a studia  în limba maternă.

La Liceul Tehnologic Iuliu Maniu elevii se pot pregăti pentru meseria de ospătar doar în limba maghiară. Așa a decis Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare. La fel și în cazul Liceului Tehnologic Simion Bărnuțiu.

La fel ca în anii trecuți, când inspector șef era Călin Durla, acum lider de grup PSD din CL Satu Mare. Poate pentru astfel de servicii a fost ales ca și consilier al secretarului de stat de la Ministerul Educației, Kalos Zoltan de la UDMR. Tragic e că și actualul inspector șef școlar refuză elevilor români din Carei posibilitatea de studiu în limba maternă pentru meseria de ospătar.

Mai există clase de alimentație publică cu predare în limba maghiară la Liceul Calasantius, susținut de guvernul maghiar și pentru care Primăria Carei plătește lunar peste 14 mii lei chirie.

Trăgând linie și contabilizând, în municipiul Carei din România, nu se pregătesc ospătari decât în limba maghiară.

Românii nu au drepturi egale cu minoritarii nici la 102 ani de la Marea Unire. Guvernul Câțu nu este deloc interesat de siguranța națională a României, de poporul român și de reursele noastre naționale.

Puțin probabil ca vizita premierului Câțu la Satu Mare să fie  una apolitică, în folosul cetățeanului român discriminat în județul cu conducere exclusiv maghiară.

Pentru astfel de informații Buletin de Carei este cenzurat, restricționat și eliminat din grupuri. Continuăm. Ce nu ne omoară, ne întărește.

Daniela  Ciută

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu