Legea specială pentru gaze va călca în picioare proprietatea, protecţia terenurilor agricole şi a pădurilor

• publicat la: 10 septembrie 2016
Legea specială pentru gaze va călca în picioare proprietatea, protecţia terenurilor agricole şi a pădurilor

Potrivit romaniacurata.ro, Transgaz a semnat la Budapesta un contract de finanțare de aproape 180 de milioane de euro, pentru construirea unei conducte europene de transport gaze. Într-un comunicat de presă festivist, Transgaz vorbește de stadii avansate ale proiectului – obținerea avizelor de mediu și încheierea acordurilor cu proprietarii. Ce nu spune Transgaz e că, de fapt, proiectul inițiat în 2013 e în mare întârziere și pentru a recupera timpul astfel încât să se încadreze în termenele proiectului – începerea construcției anul viitor și finalizarea conductei în 2020 – legile românești trebuie încălcate în mod grosolan în picioare, fie că e vorba de apărarea drepturilor de proprietate, fie de legile naționale și internaționale privind protecția mediului, a terenurilor agricole și a pădurilor, a ariilor protejate, a patrimoniului cultural. În acest sens, la începutul acestei luni, la Camera Deputaților a ajuns un proiect de lege asemănător pe alocuri și din unele puncte de vedere chiar mai distructiv și mai cinic decât celebra lege specială pentru Roșia Montană, care a scos zeci de mii de oameni în stradă în toamna anului 2013. Parcă în mod preventiv, în forma inițială a proiectului de lege se prevăd intervenții speciale ale Jandarmeriei împotriva celor care, la o adică, s-ar opune aplicării normelor abuzive ale acestei legi! În disperare de cauză, după ce în luna iunie Senatul a respins printr-un vot covârșitor acest proiect de lege aberant, lobby-ul Transgaz a forțat adoptarea legii prin Ordonanță de Urgență. Avizele nefavorabile pe bandă rulantă venite de la ministere au făcut să cadă varianta OUG. Proiectul de lege a plecat însă avizat favorabil de la Guvern (cu mențiunea asumării amendamentelor propuse) și, în două săptămâni, ar putea intra deja pe ordinea de zi la dezbaterea și votul în plen al Camerei Deputaților, care e și cameră decizională. Chiar dacă amendamentele Guvernului ar rezolva (dacă ar fi adoptate) câteva din problemele majore ale legii, unul dintre ele ridică miza uriaș. Inițial, proiectul de lege se referea doar construcția gazoductului BRUA. Dacă se acceptă primul amendament al Guvernului, excepțiile, derogările și abuzurile ar viza toate proiectele legate de gazele naturale declarate ca fiind ”de importanță națională”. Inclusiv proiectele de explorare și exploatare a gazelor naturale! Aviz frackiștilor!

Varianta cea mai sinistră e cea în care legea s-ar adopta combinând ce e mai prost în varianta inițială cu amendamentul Guvernului că modificările nu privesc doar Proiectul BRUA, ci toate proiectele care vor fi declarate „de importanță națională” din domeniul gazelor naturale! Asta în condițiile în care, oricum, și Proiectul BRUA, care trece prin 11 județe, 7 arii naturale protejate și taie în două un sit UNESCO (!) ar fi prea destul.

***

UPDATE: În urma articolului publicat pe RC, prin intermediul platformei de-clic.ro s-a lansat o petiție prin care li se solicită deputaților să nu voteze acest proiect de lege. SEMNEAZĂ ȘI TU PETIȚIA AICI (CLICK)

***

Ce spune un comunicat de presă. Pe scurt

Managementul Transgaz va semna pe 9 septembrie, la Budapesta, contractul de finanțare pentru grantul de 179,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru gazoductul Bulgaria-România-Ungaria-Austria (Conducta BRUA), se arată intr-un comunicat al companiei. Proiectul BRUA este unul strategic la nivel european. Este estimat la 547,4 milioane de euro, termenul de finalizare fiind 2020.

integral pe romaniacurata.ro

Lasati un comentariu