Politica discriminatorie a primăriei Carei continuă

• publicat la: 20 septembrie 2016
Politica discriminatorie a primăriei Carei continuă

Pe zi ce trece primăria Carei ține morțiș să ne demonstreze că numai anumiți careieni contează pentru ea deși sunt mult mai mulți cei care își plătesc onest taxele și impozitele și deci au și ei dreptul la opinie.  Acum 10 ore a fost postat un anunț ce face cunoscute sugestiile  „unor careieni”   în vederea realizării unui grup statuar ce să cuprindă și bustul  poetei  Otilia Marchiș. Nu cu prietena ei Kafka Margit ci cu un alt poet, Ady Endre.

Poeta Otilia Marchiș este fiica preotului greco-catolic George Marchiș și sora protopopului  greco-catolic Romulus Marchiș,arhidiacon al părţilor sătmărene. Fratele Otiliei Marchiș, a fost ales preşedinte al C.N.R. Cercual Carei şi vicar al nou constituitului Vicariat Naţional Român din Carei la data de 18 noiembrie 1918 iar apoi a fost ales în Marele Sfat Național care a realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

După Unire, Romul Marchiş a ajuns senator în Parlamentul României Mari. La 25 septembrie 1923 episcopul martir Valeriu Traian Frenţiu îl numeşte vicar foraneu pentru Arhidiaconatul Sătmarului, ca o recunoaştere pentru activitatea sa rodnică.  La 30 decembrie 1918 l-a întâmpinat în gara Carei pe gen. Berthelot, expunându-i în limba franceză durerile românilor din zonă. Deși a fost înmormântat la Carei alături de tatăl său George Marchiș nu se mai cunoaște  locul lor de veci.

Sora sa, Otilia Marchiș a  absolvit liceul la Carei și a fost prietenă cu scriitoarea Kafka Margit motiv pentru care ASTRA CArei a solicitat  amplasarea unui bust al acesteia în apropierea celui existent al scriitoarei Kafka.

Pe ordinea de zi a ședinței din data de 24 februarie 2015 a existat un proiect de hotărâre pentru  amplasarea bustului Otiliei Marchiș la inițiativa ASTRA Carei.

Deoarece primarul nu a dorit să îl introducă pe  lista proiectelor ce au constituit ordinea de zi acest proiect a fost introdus de grupul PNL Carei. Proiectul nu a primit aviz favorabil din partea consilierilor majoritari la fel cum nici amplasarea bustului lui Mihai Eminescu nu a fost dorită.

http://www.buletindecarei.ro/2015/02/a-aparut-proiectul-de-buget-pe-anul-2015-la-primaria-carei-doar-in-mapa-de-lucru-a-consilierilor.html

http://www.buletindecarei.ro/2015/02/udmr-carei-interzice-statuia-lui-eminescu-in-carei.html

La inițiativa unor careieni iubitori ai sportului, redacția Buletin de Carei a sugerat primăriei Carei premierea perfomanțelor remarcabile ale atleților careieni la competițiile naționale de unde s-au întors cu titluri de campioni naționali și vicecampioni, la fel cum procedează pentru alți elevi dar de la alte ramuri sportive sau artistice. Evident că pentru cuplul de antrenori   crescători de campioni naționali, Ioan Mărneanu și Florin Turcu nu a mișcat nimeni nici un deget. Discriminarea este mai mult decât evidentă și nu face cinste administrației locale. În Primăria Carei cumetriile sunt  cele care dictează și deja sunt afișate fără nici un fel de jenă sau de respect pentru comunitatea de contribuabili.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu