Avram Iancu ne cheamă la Turda

• publicat la: 2 iulie 2022
Avram Iancu ne cheamă la Turda

Eroul Național Avram Iancu ne cheamă la Turda. Statuia Eroului Național Avram Iancu din centrul municipiului Turda este propusă a fi mutată în alt loc. Din motive de…modernizare a centrului prin proiect aducător de sume mai mult decât tentante.

Eroul Național AVRAM IANCU deranjează Primăria Turda de se vrea mutarea statuii sale, adică relocarea, pe alt amplasament?

Primăria Turda vrea modernizarea centrului istoric fără ca statuia lui Avram Iancu să rămână pe amplasamentul său. Adică modernizare cu ștergerea prezenței oricărui înaintaș care a făcut posibilă păstrarea limbii române în Transilvania.

https://www.zcj.ro/administratie/proiect-ambitios-la-turda-centrul-istoric-revitalizat-pe-bani-europeni–193563.html?fbclid=IwAR0Zve4M4I5HMtSw0myfOjleCIRp17zq_d4I7suBWvobRsRpvtX_isndMsA

În cuvinte atent alese, se spune în proiect că …,,Astfel, se renunță la fântâna existentă și se relochează statuia lui Avram Iancu, pe frontul nordic al Bisericii Romano-Catolice,,.

Cuvântul mutare a fost înlocuit cu relocare tocmai pentru a mai diminua impactul.

Pe 17 iulie 1711, Congregatia tuturor nobililor din Turda ia hotărârea de a-i izgoni pe români din oras, nobilii fiind deranjati de faptul că se modifică procentul demografic în defavoarea maghiarilor și sașilor:

„Aflăm că românii se înmultesc foarte tare printre noi, în paguba noastră. Orasele si satele vechi, frumoase si locuite de maghiari si sasi, întru atât sunt pustiite de locuitori, prin înmultirea românilor, că acum nu mai auzim de ele” se consemna în perioada respectivă.

Avram Iancu a ținut piept armatelor maghiare bine dotate, a învins oștile maiorului Hatvani pe 6 mai 1849 dar acesta a continuat cu atrocitățile la adresa românilor.

Pe 10 mai 1849, după o retragere rușinoasă, în timpul căreia mai mulți revoluționari maghiari își pierd viețile fugind decât efectiv luptând, Hatvani îi scrie frustrat din Brad guvernatorului maghiar:

„Odihnesc puţintel şi pe urmă pornesc îndată, pentru ca, ori să murim cu toţii prin văgăunile moţilor, ori, cum îmi să cred mai cu dinadinsul, nici un suflet de om viu nu va mai rămâne la care voi fi găsit armă îndreptată în contra ungurilor”.

La 19 mai 1849, maiorul Imre Hatvani mai face încă o nouă atrocitate: decide executarea prizonierilor români, inclusiv femeile şi copiii, într-o încercare de răzbunare în urma înfrângerilor rușinoase suferite împotriva românilor.

Urmașii românilor care au ținut piept armatelor cotropitoare vor acum modernizare fără prezența statuii lui Avram Iancu?

În România nu se mai poate aproba vreun proiect fără ca vreo statuie a unei personalități românești să fie mutată sau…,,protejată,, prin închidere în dulap de scânduri? La Oradea a fost înlăturată din centru statuia voievodului Unirii, Mihai Viteazul, statuia lui Mihai Eminescu este ținută închisă în dulap de scânduri de ȘASE ani pe motiv de protecție, protecție care nu se asigură și în cazul statuilor minoritarilor din România.

S-a încercat și la Târgu Mureș mutarea statuii evoluționarului pașoptist, Nicolae Bălcescu precum și schimbarea numelui românesc al pieței Memorandumului dar românii vrednici au fost prezenți și au intervenit.

Victorie a românismului la Târgu Mureș! Decizie definitivă: Piața Memorandumului nu va fi „rebotezată” în Gecse Dániel!

Schimbare de planuri în privința bustului lui Nicolae Bălcescu

Au existat și la Carei tentative de mutare a unor busturi ce aparțin unor personalități marcante românești dar am fost  mereu la datorie și am reușit să împiedicăm intențiile de marginalizare.

Primarul Kovacs: “Episcopul romano-catolic are dorinţa de a muta bustul lui Simion Bărnuţiu de la intrarea liceului…”

Bustul lui Avram Iancu din Carei este propus spre demolare

Toate aceste încercări sunt de fapt intenții de umilire a românilor. Depinde de noi, românii, dacă le acceptăm sau nu.

Filiala Turda a societății Avram Iancu a solicitat Primăriei explicații față de intenția de relocare dar primarul a răspuns ca orice  politician, prin cuvinte meșteșugite care ascund faptul că e necesară o Dezbatere Publică înainte de a se aproba acest proiect.

,,

Ce veşti mai aveţi voi români despre Iancu
Să spună ce ştiu toţi acei care ştiu,
Ce veşti să avem, suntem oastea lui Iancu
La Ţebea, la TURDA, eroul e viu.

Eroul ne cheamă, ne cheamă la TURDA
Al nostru frumos, pătimit crăişor,
Aici ne rugăm pentru Iancu, la Ţebea,
Roş, galben, albastru – altar tricolor

Popor românesc, nu uita niciodată
Că nu eşti urmaş de fricoşi şi bastarzi,
La tine acasă cât faci ochii roată
De dragul eroilor veşnic să arzi.

Tu, Iancule sfânt, ne-ai purtat idealul
La TURDA venim, fiii tăi te cinstesc,
Lui Iancu-nchinare, trăiască Ardealul,
Trăiască întregul popor românesc!,,

comentarii

de Constantin la 5 iulie 2022 - 07:06

„Iar cei ce ne vor ucide vor purta nume de tradatori. Si vor fi blestemati din neam in neam! „

Raspunsuri

Lasati un comentariu